Černý kořen - Hadí mord španělský

16.05.2021 18:48

Jedli jste někdy černý kořen? Pokud ne, tak nevíte, 

o jakou zdravou lahůdku se připravujete. 

Naše babičky ho znaly. Jeho chuť je oříšková a je to 

lahůdka, které pomáhá na zdraví. Vypadá jako veliký 

chřest s mrkví, barvu má jako uhlí, ale chuťově jemný. 

Mohou si ho dopřát k dietám diabetici. Neobsahuje, 

žádné kalorie, ale mnoho vlákniny vitamínu  A,B C,E 

ale i vápník, železo, draslík a fosfor. Každá zahrádka ho měla, 

protože to byl zdroj vitamínů. Můžete ho jíst buď syrový v 

salátech, výborný je s pomerančem, papájou. 

Ale lze jíst vařený, přelitý bylinkovým máslem. 

Ale také jako obalený řízek. Mojí specialitou je uvařený kořen, 

obalím bramborovou kaší smíchanou se strouhaným sýrem a 

petrželkou, buď obalit jako řízek, nebo smažit jen takto. 

Napíchnutý je na špejli, tak obaluji.  Pověst praví, že když 

kořen vložíte hadovi do tlamy, tak zahyne. Germánské kmeny ho 

jedly na ochranu. Hadi ucítili z těla kořen a neuštknuli je. 

Pověsti vypráví, že chrání před dýmějovým morem. 

Začal se používat v 16. století a pochází z jižní Evropy a 

Blízkého východu. Obsahuje důležitý inulin, bílkoviny, 

sacharidy a tuky. Důležitý je alantoin, který podporuje léčbu ran, 

trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. 

Hojí ledviny, klouby, kosti, zlomeniny, revma, osteoporózu, 

ale pomáhá i dětem. Je málo kalorický, na 100 g obsahuje 

pouhých 64 kalorií. Pokud ho nesmažíte je dietní. 

U nás seženete semínka, která zasadíte.

Pokud máte trošičku místa v rohu zahrádky, nečekejte.